Wikitoria

Blog personal de Victòria Vives

De llibres, escoles, mestres i bibliotecaris

victoria | 13 Setembre, 2007 20:34

Aquesta setmana hem pogut veure a la premsa escrita i també a la digital com la notícia de la subvenció per els llibres de texte ha generat un important debat entre els diferents actors socials.

En mig de tot, també reflexionam sobre la bondad o idoneitat d'aquesta mesura des del punt de vista dels bibliotecaris. Pero crec que la participació de professionals d'altres àmbits com l'educació o el sector editorial, i els propis pares, enriquiria la discussió i per tant el coneixement col·lectiu que se genera.

Per això em permet convidar-vos a visitar el bloc Biblioteca Mallorquina on Jaume Juan ha iniciat una reflexió a principis de la setmana que continúa a hores d'ara.

Si hi voleu dir la vostra sereu ben arribats. Gràcies.

Salutacions!

Comentaris

Joan

Llibres

Joan | 13/09/2007, 22:49

Jo hi mantenc algunes reticiències. Per exemple, no veig lògic que es subvenionin fins i tot els llibres de la gent de les escoles de l'OPUS, que es poden permetre la despesa.

A vegades pens que, més que res, aquesta és una mesura electoralista i populista que no ajudarà a les famílies que fins i tot s'han d'endeutar per a comprar cada curs els llibres de text dels seus fills, sobretot si tenim en compte els diners que destinarà el Govern de les Illes Balears als llibres en relació als diners que hi destinen els Ajuntaments de Palma i Calvià o la bancarrota a la que està sotmesa la Conselleria del ram.

No m'allargaré més perquè el tema dóna per a un post sencer. Potser la solució sigui potenciar el prèstec bibliotecari o que la subvenció sigui porgressiva (només per els més necessitats) o, fins i tot, reformular aquest sistema que fa imprescindible l'ús del llibre de l'editorial X (Perquè? No hi ha altres mètodes d'ensenyament que facin apreciar les notes del professors i la informació contrastada de diferents fonts?)

Enguany estic content perquè no he de comprar un sol llibre (puc fer servir els d'anys anteriors, més algun que pugui consultar puntualment a la Biblioteca)

Salutacions

ginjol

Re: De llibres, escoles, mestres i bibliotecaris

ginjol | 15/09/2007, 14:10

no trobau que estam exagerant molt amb aquest tema?

està clar que ens gastam molt amb els llibres d'escola, i que cada poc els canvien, i que tots, intenten aprofitar-se

però és la millor solució regalar-los? o reutilitzar-los?

no escribim sempre als llibres? fem exercici? ampliam amb anotacions del professor?

no ens gastam una doblerada amb bolis, rotuladors, estoig, motxilla, perque simplement malgastam els de l'any anterior?

no seria millor, fer un pacte entre les escoles, els politics i les editorials, i fer uns llibres de conscens per a tots, fets des de les illes, i a un preu tassat i igual per tots?
i comprar els llibres que són realment necessaris i s'utilitzaran i no un per cada assignatura?

wikitoria

llibres

wikitoria | 16/09/2007, 21:56

Estic d'acord en què hi ha un poc d'electoralisme en aquest tema, però al darrera hi ha un malestar real: el d'un cost afegit a l'aprentatge que hauria de ser de lliure accés per a tothom. Reconeixem que vivim en un model econòmic consumista, i els llibres de texte i la relació que amb ells tenim es d'usar i tirar, per a garantir la pervivència dels qui viuen a costa dels qui consumeixen, en aquest cas llibres de text.
També es cert que s'han de treballar els textes i tot això.
Però no ho és manco que el cost dels llibres és un pes molt dur per les famílies, que creix més que la hipoteca.
D'altra banda, jo no veig que tenguem uns millors resultats escolars amb un o 21 llibres per a cada matèria que canvien cada any.
No ho veig com un tema "baladí", crec que ja ho he dit abans. Potser és l'inici d'un poc de sentit comú entorn del "consum escolar" i de la revalorització i utilització de les biblioteques escolars.
Moltes gràcies pels vostres comentaris. Salutacions!!
V.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb