Wikitoria

Blog personal de Victòria Vives

Equinocci de Tardor

victoria | 23 Setembre, 2007 09:09

Avui és l'equinocci de tardor. Si ens fixem,  veurem sortir el sol exactament per l'Est i posar-se exactament per l'Oest. En un dia com avui ens podem ubicar amb exactitut entre els punts cardinals de l'espai bidimensional, tot i que l'univers, com sabeu, es quelcom més complexe, com tantes altres coses en la vida.

En què consisteixen els equinoccis potser és una cosa ben sabuda, però a mi em va sorprende, com moltes altres que ens explicaren ahir a la nit al Planetari de Costitx.

Va ser una excursió en família. Jo no hi havia anat mai i el fet es que sentia molta curiositat. I em vaig endur una sorpresa molt agradable. Sempre m'ha agradat el món de la ciència i de la física. I l'astronomia. Però no record haver-hi estat tan aprop.

A l'entrada al Planetari hi ha una exposició de diversos meteorits, bocins més ben dit, arribats de totes les parts del món, que satisfan la curiositat inmediata dels visitants i ens distreuen en els minuts previs a la conferència.

Després passarem a la sala de conferències que no te res a veure amb una sala convencional "rectangular i plana". Es tracta d'una sala circular, on el sostre és una bòveda que permet projectari una simulació del cel estrellat a l'hivern, a l'estiu... N'hi ha tants d'estels i constelacions.

Al final de la conferència els llums s'apagaren i sorgiren els estels. Les butaques ja estan dissenyades per permetre la màxima comfortabilitat i poder observar la bòveda celeste sense que el cos pateixi amb postures forçades, sino amb una còmoda reclinació. Gairebé ens sentiem com astronautes a punt del llançament :-)

I després succeï. Començarem a girar. Però no erem nosaltres, sinò el cel. O era la Terra entorn del Sol?. El cas es que verem com el sol sortia exactament per l'Est i en una dança perfecta arribava al punt de màxima altura per després continuar cap a l'ocàs, cap a l'Oest. Sols hi faltava la música que sona ara.

En funció de les preguntes i intervencions dels assistents verem dançar el sol a l'hivern, o com es veuria a Mar del Plata (Argentina).  I amb ell, el mant d'estels i constelacions que la tecnologia ens feia visibles però que a la llum del dia resten ocultes als nostres ulls, encara que hi són. I sempre en moviment. Semblaven dançar al sò d'unes notes imperceptibles i perfectes.

Pot ser la nostra vida es quelcom semblant, una dança regida per la partitura de l'Univers. Inabarcable per la nostra raó, una sinfonia la qual sols podem bastir amb la intuició...

Salutacions! 

 

Comentaris

Biel

Dubte

Biel | 25/10/2007, 16:42

Això seria correcte estant a l'equador, però pensa que a la nostra latitud al solstici d'estiu el sol surt encara més a l'est i es posa més a l'oest que als equinoccis i al sostici d'hivern ho fa a l'inrevés. Aquí mai tenim el sol en la nostra vertical. Només s'assoleix aquesta vertical dintre dels Tròpics, al nord -Tròpic de Càncer- al solstici d'estiu i al sud - Tròpic de Capricorni- al solstici d'hívern. Pensa que a latituds properes als pols o no veuen el sol durant mesos o el veuen sempre (dintre dels cercles polars àrtic i antàrtic). Al pol nord hi ha fosca continua al solstici d'hívern i claror al d'estiu (parlant sempre des de l'hemisferi nord, s'entén).
Si vaig errat t'agrairé em corregeixis. Gràcies

wikitoria

Equinocci

wikitoria | 29/10/2007, 21:09

Hola Biel,
Sento contestar-te tan tard.
Si no ho vaig entendre malament, com tu dius l'equinocci a la nostra latitut no és exacte al cent per cent. Però sí que es tracta del moment en que més proximitat hi ha entre el dia i la nit. La diferència és de minuts.
Si el que volem és tenir una referència geogràfica o construir un rellotge de sol, a mi em sembla que és suficient. Es tracta de graus.
També t'he de dir que som una profana en aquest tema, i només puc dir en el meu favor que vaig atendre a la conferència amb molt d'interès.
Salutacions!!.

Biel

Embull

Biel | 30/10/2007, 23:43

No vas molt errada. És cert que als equinoccis el dia i la nit duren el mateix (a qualsevol punt del globus)i que als solsticis hi ha les màximes diferències en la durada del dia i la nit (augmentant a mesura que ens allunyam de l'equador), però la sortida i posta del sol exactament per l'est i l'oest només es pot donar si el sol incideix verticalment sobre un punt de la terra (si poses un pal dret, al migdia no fa ombra) i això només succeeix a latituds intertropicals, sols es dóna entre els dos tròpics. Exactament a qualsevol punt del tròpic de Càncer al solstici d'estiu i a qualsevol punt del tròpic de Capricorni al d'hivern i dos cops a qualsevol punt de l'equador als equinoccis.
La diferència, com tu bé dius,, és mínima, primer de segons, després de minuts i llavors de graus, augmentant a mesura que ens allunyam dels tròpics, però a Mallorca si agafes una brújula veuràs que el sol mai arriba a sortir ni a posar-se per l'est i l'oest amb exactitud.

Em sap greu allargar-me tant, però és un poc mal d'explicar o al manco jo no se fer-ho millor ni més breu.

wikitoria

Aclarit

wikitoria | 07/11/2007, 13:46

Bé idò, sembla així que el tema de l'equinocci està clar. Es tan simple com dir que el dia 23 de setembre del 2007 es el día en que més el va apropar el sol a l'Est en la seva sortida, i a l'Oest en la seva posta. Retir la paraula exactament i la substituiesc pels teus raonaments. Estic d'acord amb que s'ha de ser el més precís possible, especialment quan el coneixement cièntífic així ho permet. Del contrari devaluam nosaltres mateixos la ciència i el propi coneixement humà. Gràcies per les teves aportacions.

Biel

Ui ! Quasi !

Biel | 08/11/2007, 23:34

Ai, ai, ai! Tampoc! És al solstici d'estiu quan, tan a la sortida com a la posta, ens acostam més a l'Est i a l'Oest, malgrat tenguem més hores de sol que de fosca. De totes maneres crec que ja podem deixar el tema per no fer-nos pesats, no et sembla? Ah! I moltes gràcies per contestar-me. Arreveure !

victoria

Solsticis i equinoccis

victoria | 10/11/2007, 09:52

Ja,ja. Bé, si al final ens hem atracat una mica més a la veritat de les coses, ja ho paga. I si em permets la broma, mentres no perdem el Nord.... ;)
Salutacions!
Ha estat un plaer.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb