Wikitoria

Blog personal de Victòria Vives

Alcúdia, ciutat del coneixement ¿Per què no?

victoria | 24 Setembre, 2007 21:12

Des de la nostra vida quotidiana, veiem com els escolars i els ciutadans del nostre entorn immediat (el nostre municipi, en aquest cas Alcúdia) tenen una creixent necessitat de comunicar-se i informar-se. Com tothom avui en dia.

Cada cop el  fet de comunicar-se i d’accedir a la informació es més necessari i es produeix més mitjançant les noves tecnologies: a través dels ordinadors, els telèfons mòbils, messenger, SMS, webs, blogs....
D’altre banda, encara no fa tantes dècades,  els coneixements adquirits durant la joventut eren suficients per a desenvolupar-se amb facilitat al llarg de la vida. Però avui, això ja no és així.

            L’aprenentatge es continu, i no només hem d’aprendre noves maneres de fer servir nous aparells, sinó que aquests avenços tecnològics ens permeten manejar cada cop més informació, nova informació amb més rapidesa i facilitat.
  Això fa que la percepció del nostre entorn canviï.

Estar familiaritzat per tant amb les noves tecnologies és necessari per a poder tenir accés als continguts, al coneixement de les coses, un coneixement que com ha passat sempre al llarg de la història de la humanitat ens ubica i ens estratifica socialment: ja sabeu, hi ha una certa diferència entre els que saben llegir dels que no, els que saben anar per internet i els que no, els que saben com baixar continguts de la xarxa i els que es perden en ella agafant informació sense valor.

  Per això es parla avui en dia de l’ escletxa digital, això és la distància que separa aquells que accedeixen amb normalitat a la xarxa, als continguts d’internet o al maneig familiar de la tecnologia, i els que no tenen accés a aquest mon de bits, dades, informació al cap i a la fi.

En el segle XIX es parlava de la societat industrial, a principis del segle XXI està ben consolidat el concepte de societat informacional i ja no podem pensar més que quan es parla d’aquest concepte es parla d’un lloc llunyà que surt per televisió, d’una gent diferent a nosaltres:  Alcúdia també és una societat on es reflexe de manera desigual els avenços de la societat del coneixement.

 En quin lloc ens trobam cada un de nosaltres?. Quins portals d’accés al coneixement hi ha al nostre municipi? Hi ha algún contacte o coordinació entre ells per a garantir un servei públic més eficient que garenteixi la formació contínua dels nostres ciutadans?. Hi ha formació contínua dels propis empleats tant a les empreses privades com al sector públic per excel·lència del municipi que és l'Ajuntament?. 

S'han plantejat els poders públics garantir l’accés a les noves tecnologies i per tant a la informació, i al coneixement, a tots?.
Dues entitats hi tenen un paper cabdal en aquest accés: l'escola i la biblioteca pública, eixos vertebradors d’una societat del coneixement democràtica. 

Pens que Alcúdia disposa d'una xarxa de la societat del coneixement local a la que se pot activar amb molt poc. Llàstima que el desbordament demogràfic juntament amb altres factors  impedeixi aquest progrés. Es cert que tenim moltes mancances, però també és cert que ja hi ha un bon planter d’entitats educatives i formatives: les escoles, la biblioteca, els serveis de participació ciutadana, les oficines d'informació turística... etc.

Entre tots podriem tenir l’oportunitat de compartir experiències,  coneixement i planificació en unes trobades periòdiques (per exemple bienals) on el debat es pogués traduir en unes accions, activitats, que afectessin i que implicassin directament els ciutadans. Comunicar-nos entre nosaltres, entre aquells que compartim la dedicació al món de la cultura, l'educació i la informació, hauria de ser la primera passa per a garantir resultats en un esforç que ha de ser comú per evitar l’avenç de l’escletxa digital en les nostres societats.

 I així mateix, també crec que aquest tipus de cooperació en "societat xarxa" utilitzant les noves tecnologies podria ser un gran reforç per a la defensa, i increment del coneixement de la nostra llengua i cultura dins el nostre propi poble.

No fa molt hi va haver un temps en el que allò que no es posava per escrit es perdia. Avui el coneixement que no és a la xarxa també perd atractiu i interés per a les noves generacions, nadius digitals, joves ciutadans que han nascut amb un teclat sota el braç.

Així que qui s'apunta a compartir coneixement aprofitant la tecnologia amb l'objectiu de reforçar l'estructura social i fer poble?.  Què?. No es mala idea, no?. Qué hi deuen dir els polítics a això. Pot ser ja ho tenen pensat?.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb